Cultuur

Het leven van Tommaso Portinari

Portinari hero blog v2

Hotel Portinari is vernoemd naar een historisch figuur, een man die in zijn tijd een grote invloed had op onze stad. Maar wie is de man achter het gelaat? En waarom draagt ons hotel zijn naam?

De Italiaanse Bruggeling

Tommaso Portinari leefde in de vijftiende eeuw (van 1432 tot 1501 om precies te zijn) en groeide op in het huishouden van de vooraanstaande Italiaanse de’ Medicifamilie in Firenze. Zo kwam het dat Tommaso in Brugge aan de slag kon als bankbediende en later ook als directeur bij de de’ Medicibank. Maar dat is niet waarom hij ons blijft inspireren. Integendeel.

Slechte bankier, fenomenale mecenas

Zijn carrière als bankdirecteur begon veelbelovend. Portinari beklom de sociale ladder en werd de vertrouweling van Karel de Stoute. Zijn carrière nam echter snel een diepe duik na een reeks leningen aan Karel de Stoute die niet terugbetaald werden, en onder meer daardoor ging het Brugse filiaal van de de’ Medicibank failliet.

Portinari heeft zijn naam dus niet gemaakt met zijn talenten in het bankwezen, maar wel met zijn liefde voor de Vlaamse kunst. Hij kon misschien niet zo goed omspringen met zakelijke leningen, zijn eigen fortuin spendeerde hij wel gericht en aan de juiste zaken. Zijn positie als geldschieter van de Bourgondische hertogen zorgde ervoor dat hij als mecenas een grote invloed had op Brugse kunst en cultuur.

Van kleine Brugse artiesten tot grote Europese namen

Tijdens zijn korte leven steunde hij verschillende Vlaamse primitieven, zoals Hugo van der Goes en Hans Memling. Die laatste, Hans Memling, kreeg van Portinari de opdracht het portret van hem en zijn vrouw te schilderen. Anno de 21steeeuw hangt datzelfde portret te pronken in het New Yorkse Metropolitan Museum of Art. Niet mis, als je het ons vraagt.

Hugo van der Goes mocht op zijn beurt de Portinari Triptiek, ook wel bekend als ‘De Aanbidding der Herders’, schilderen. De triptiek, gemaakt als altaarstuk voor een ziekenhuiskapel in Firenze, veroorzaakte bij zijn aankomt in de Italiaanse stad veel sensatie. De schildertechnieken en het talent van van der Goes inspireerde veel Florentijnse kunstenaars. De Portinari Triptiek is het belangrijkste en bekendste werk van Hugo van der Goes en zette hem definitief op de kaart als belangrijke Vlaamse Primitief. En dat allemaal dankzij opdrachtgever Tommaso Portinari.

Beide kunstenaars kregen door de financiële steun van Portinari de kans om uit te groeien tot getalenteerde Vlaamse Primitieven die nu wereldwijd bekend zijn. Ze inspireerden op hun beurt de volgende kunstbeweging en alle Brugse kunstenaars die na hen kwamen.

Tijdloze inspiratie

Tommaso Portinari stierf jong, maar niet zonder zijn stempel op de wereld achter te laten. Hij bouwde mee aan het imago van Brugge als succesvolle kunststad, waar kunstenaars van over heel Europa samenkwamen voor inspiratie. We herkennen onszelf in zijn liefde voor de Brugse kunst en de steun die hij lokale artiesten bood. Daarom vind je in ons hotel overal kunst van Brugse en Belgische kunstenaars zoals Maud Bekaert en Brody Neuenschwander. Net als Tommaso Portinari, zijn we een liefhebber van alles wat verfijnd is in Brugge. Met Hotel Portinari brengen we dit verhaal op een eigentijdse manier.

Brugge bruist

Brugge is een stad met een oud gezicht, maar met het hart van een jonge twintiger. De eeuwenoude kunststad blijft zichzelf non-stop heruitvinden, ook al lijkt het een plaats waar de tijd stil bleef staan. We bewijzen je maar al te graag dat het moderne Brugge meer is dan de som van haar historische delen.