Brugse makers

Brody Neuenschwander

Brody hero blog v3

Neuenschwander (°1958) is een ontdekker van de wereld, maar vooral een herontdekker van het lezen. Hij is doctor in de kunstgeschiedenis en methodologie. Sinds 1988 is hij zelfstandig kalligraaf, en daarnaast ook zoveel meer.

Kalligrafie met een grote K

Anders dan andere kalligrafen haalt Neuenschwander zijn inspiratie niet alleen uit zijn eigen fantasie maar ook uit Westerse en Oosterse tradities. In zijn werk tast hij de grenzen af tussen tekenen en schrijven en vaak vloeien die in elkaar over. Met zijn jarenlange ervaring, kennis en handigheid in het vak weet hij de verwachtingen keer op keer te overstijgen. Zijn werk steunt op het evenwicht tussen tekenen en schrijven. De vraag “is het nu tekst of beeld” is dus nooit ver weg. Als we Brody mogen geloven dan begint het beeld waar ook de tekst begint.

Verworven Bruggeling

Zijn naam mag dan wel niet Vlaams klinken maar we kunnen Neuenschwander wel degelijk een Bruggeling noemen. Voor hij in Brugge kwam wonen vond je hem vooral in het buitenland. Brody is geboren en getogen in Houston (Texas, U.S.) maar was vastberaden de wereld te veroveren met zijn werk. Die ambitie bracht hem onder andere in New York, Parijs en zelfs Tokio. In 1989 leerde hij zijn vrouw kennen, die uit Brugge afkomstig is, en zo werd onze stad zijn thuishaven.

Uitdaging

De laatste jaren werkt Neuenschwander intensief samen met de Britse filmmaker Peter Greenaway. Greenaway daagde Brody uit om live-action kalligrafie te creëren voor een van zijn films. Hun samenwerking worp zijn vruchten af want samen realiseerden ze verschillende grensverleggende projecten, zoals de films ‘Prospero’s Books’ en ‘The Pillow Book’.

Het werk van Brody Neuenschwander is te bewonderen in Hotel Portinari, Atelier Flori van Acker en in het chocolademuseum Choco-Story.
Hier kan je meer lezen over Brody Neuenschwander.

Ontdek onze andere Brugse makers

Hotel Portinari werkt samen met heel wat Brugse kunstenaars en ambachtslui.
Ken je deze al?