Inge Dezutter
Brugge produceert de beste kant ter wereld en als enige nog ambachtelijk. Slenter maar eens door de winkelstraat en de vele etalages met kant trekken al snel de aandacht. Toch verkopen die winkels vaak enkel klassieke werken die hoogstwaarschijnlijk machinaal gemaakt zijn. Voor echte kantambacht moet je toch even verder zoeken.
De kunst van het kantklossen
Geen machinale kant zoals in de winkels maar wel echte ambacht. Dat is waar Inge De Zutter voor staat. Ze is niet voor niets al jarenlang specialiste op het gebied van sculpturale kantobjecten. Kunstenares van Belgische bodem, docente Kant en Textiele Vorming en vooral een vrouw met passie voor haar werk.
Kantklossen is een oude techniek die niet altijd gekend is bij de jongere generatie en daarom geeft Inge als docent Kant en Textiele Vorming aan de Academie Brugge (DKO) haar kennis van het kantklossen door aan de nieuwe generatie kunstenaars. Daarnaast gaat ze ook vaak creatief aan de slag met haar eigen ideeën en verschillende materialen. Zo blaast ze in elk kantwerk een creatief nieuw leven door een subtiel accent van kant te verwerken in textiel, keramiek en porselein.
KAN’T
Inge brengt haar werk samen onder de verzamelnaam KAN’T. Daar ligt de nadruk op het bewerken, herwerken, uitwerken en onderzoeken van beeldende kwaliteit van de kantambacht. Het kantklossen is voor Inge de perfecte manier om haar creativiteit te uiten en kant om te vormen naar een waar kunstobject in verschillende vormen. Ondanks het gebruik van materialen als keramiek, porselein en zelfgemaakte draden heeft de eigenheid van de textiel nog steeds de bovenhand in haar werk. Omwille van haar Brugse roots zal het altijd om kant draaien.
De hoofdstad van de kant
Kantklossen is een eeuwenoude, bewerkelijke techniek maar toch zijn er maar weinig mensen die deze techniek beheersen. Want wat is kant nu eigenlijk? Het materiaal kant zelf is een kostbare materie en was vroeger vooral betaalbaar voor de rijkere klasse. In de 17de eeuw was kantklossen voor veel vrouwen een belangrijke bron van inkomsten. In de stad Brugge alleen al hielden maar liefst 6 000 vrouwen op een bevolkingsaantal van 40 000 zich bezig met het maken van ware kantkunstwerken. Tot op heden is kant onlosmakelijk met Brugge verbonden. Omdat kantklossen zo leefde onder de Brugse bevolking ontwikkelde zich zelfs een speciale variant, namelijk de Brugse kant of point-de-fée. Vandaag maakt het uurloon het werk jammer genoeg onbetaalbaar. Maar vrouwen als Inge, houden de kunst van het kantklossen met veel zorg in leven.
Meer van Inge ontdekken? Bekijk haar website hier.
Ontdek onze andere Brugse makers
Hotel Portinari werkt samen met heel wat Brugse kunstenaars en ambachtslui.
Ken je deze al?