Brugse makers

Maud Bekaert

Maud hero blog

Zoek je op de term letterbeeldhouwkunst dan kom je ongetwijfeld onmiddellijk terecht bij Maud Bekaert. Eigenzinnig, creatief en innovatief, maar in de eerste plaats letterbeeldhouwster in hart en nieren.

Met de hand letters ontwerpen en die met hamer en beitel aanbrengen in natuursteen, dat is waar Maud voor leeft. In het begin van haar opleidingen letterbeeldhouwen, ontwerp en kalligrafie wist ze al snel dat ze dat heel haar leven wou doen. Zo gezegd zo gedaan. Met 20 jaar ervaring op zak is Maud Bekaert vandaag een toonaangevende letterbeeldhouwster waar de stad Brugge trots mag op zijn.

Zeg het in een beeld

In 1996 opende ze haar eigen Atelier in Brugge, waar je haar werk kan bewonderen. Maud laat ideeën tot leven komen met diverse materialen, laat haar eigen creativiteit de vrije loop in haar eigen projecten en verkoopt ook een uitgebreide geschenkcollectie. De doe-het-zelffactor bij Maud is dus groot. Ze is geboeid door het traditionele handwerk en houdt ervan om zinnen te vereeuwigen in iets tastbaars.

WOR(L)DS

Haar collectie stelt ze over de hele wereld voor en onderscheidt zich door haar eerder eigenzinnige en strakke karakter. In een tijd waar alles snel moet gaan wil Bekaert mensen even laten ontsnappen en genieten van de schoonheid die het letterbeeldhouwen met zich meebrengt.

Naast haar passie voor het creëren, verloor ze in 2004 ook haar hart aan Kheylisha. In deze Zuid-Afrikaanse stad, beter gekend als een sloppenwijk in Kaapstad, startte Bekaert een collectief op om mensen op te leiden tot letterkappers. Door jaarlijks terug te reizen naar Zuid-Afrika wil ze haar skills delen met de mensen daar.

In 2008 riep ze het project WOR(L)DS in het leven. Het project is een samenwerking tussen Zuid-Afrikaanse kalligrafen die de ontwerpen maken en Vlaamse letterbeeldhouwers die het ontwerp tot stand brengen. Met het geld dat die ontwerpen opbrengen steunt Maud de bevolking in Kheylisha.

Handmade, letterlijk

Van potlood tot penseel en van beitel tot 3D-printer. Maud is meester in het combineren van eeuwenoude traditie met vernieuwende innovaties. Door haar open en innovatieve kijk op haar werk is ze in staat om elk werk een verrassende twist mee te geven. Elk werk komt ambachtelijk tot stand. Maar ambachtelijk staat niet gelijk aan verouderd. Zo laat ze de kans om nieuwe technieken te leren kennen nooit liggen. Zoals ze zelf zegt: “Nieuwe technieken kunnen mij als maker alleen maar verrijken en zijn een grote troef voor de ambacht.”

Maud heeft een eigen atelier/winkel in Brugge voor mensen die op zoek zijn naar een origineel geschenk of gewoonweg zichzelf willen trakteren op een mooi stukje poëzie.
Meer info: https://maudbekaert.be/winkel/

Ontdek onze andere Brugse makers

Hotel Portinari werkt samen met heel wat Brugse kunstenaars en ambachtslui.
Ken je deze al?