Toerisme

Het Belfort van Brugge

Jan D Hondt 973 copyright

Het Belfort, de trots van Brugge en het bekendste gebouw van de Markt, is een niet te missen bezienswaardigheid in onze stad. In 1999 klasseerde UNESCO het als werelderfgoed, samen met 55 andere belforten in Europa. Hoewel de toren ook voor praktische zaken gebruikt werd, staat hij vooral symbool voor de rijkdom, macht en vrijheid van de stad. Ook al staat hij een tikkeltje scheef.

Jan D Hondt belfort1 copyright

Een beetje Pisa in Brugge

Voor het een van de drie bekende toren van Brugge werd, onderging het Belfort veel transformaties. Voor het oorspronkelijke bouwjaar is het troebel kijken, maar het onderste deel stamt waarschijnlijk uit de 13de eeuw. De torenspits zelf brandde meerdere malen af en kreeg pas in de 19de eeuw de neogotische afwerking die we tot op vandaag kunnen bewonderen. Wat vroeger een spits was, werd toen een achthoekige kroon.

De 83 meter hoge toren, goed voor 366 tredes, staat eigenlijk niet volledig recht. Sinds de verbouwingen in de 16de eeuw zakte hij deels weg in de onstabiele ondergrond, waardoor de toren nu één meter overhelt naar het oosten. Doorheen de eeuwen bezorgde die helling de Bruggelingen veel kopzorgen, maar ondanks het zorgwekkende zicht was er nooit sprake van instortingsgevaar. Een sterk staaltje Brugse bouwkunde!

De klank van Brugge

Een van de belangrijkste kenmerken van het Belfort is de beiaard. Het klokkenspel van 47 klokken, waarvan vandaag nog 26 klokken in gebruik zijn, speelt al zevenenhalve eeuw lang elk kwartier hetzelfde vertrouwde deuntje. Eeuwen geleden was de beiaard een van de belangrijkste communicatiemiddelen van de stad. De klokken kondigden specifieke tijdstippen aan, zoals het einde van de werktijden en vanaf wanneer het verboden was om zonder toorts over straat te lopen. Anno 2019 bespeelt de stadsbeiaardier op woensdag, zaterdag en zondag de klokken via zijn klavier. In de zomer kan je genieten van uitzonderlijke beiaardconcerten.

Jan D Hondt belfort2 copyright

Uitkijkpunt van formaat

Voor het allerbeste zicht op de stad moet je dus in het Belfort zijn. Tijdens de stevige klim naar boven (366 treden om precies te zijn) passeer je de schatkamer waar vroeger belangrijke stadsakten bewaard werden, de triomfklok van ruim 6000 kilo en de beiaardier. Nadien trakteert het Belfort je op een indrukwekkend panorama. Bij mooi weer kan je zelfs helemaal tot aan de zeehaven van Zeebrugge kijken. Zelf kunnen we eindeloos blijven turen naar de talloze middeleeuwse daken, het eeuwenoude stratenpatroon en de kleine mensen op de Markt. Het is elke trede waard.

tickets & info meer over het bouwwerk

Meer ontdekken in Brugge

We raden deze bezienswaardigheden aan, of je nu voor de eerste of de zoveelste keer naar Brugge komt. Hier geraak je nooit op uitgekeken!