Toerisme

Minnewaterpark

Minnewatermark Unsplash Hero kopie 2

Hoewel er in Brugge veel romantische plekjes zijn is het Minnewaterpark toch één van de meest mysterieuze en poëtische. En dat heeft heeft niet alleen te maken met de mooie natuur … Ken je de legende van het Minnewater al?

Minna en Stromberg

De bekende legende vertelt het tragische liefdesverhaal van Minna en Stromberg, de Brugse Romeo en Julia. De vader van Minna zag het einde van zijn leven naderen en nam het heft in eigen handen om zijn dochter een geschikte man te vinden, zodat hij haar niet redderloos en helemaal alleen zou achterlaten. Die geschikte huwelijkskandidaat vond hij in Horneck, een vriend die regelmatig langskwam. Tot groot verdriet van Minna, want zij was haar hart inmiddels al verloren aan Stromberg, een boer uit een nabije stam. Ze zworen elkaar altijd lief te hebben, ook al zou de oude vader van Minna hun relatie nooit goedkeuren.

Het liefdesmeer

Toen het noodlot toesloeg en Stromberg samen met andere stammen ten oorlog trok, bleef Minna alleen achter, gedwongen Horneck te huwen terwijl haar geliefde ver weg vecht voor zijn leven. Daarom zat er voor de jonge, hopeloos verliefde vrouw niks anders op dan het bos in te vluchten. Toen Stromberg terugkeerde en hoorde dat Minna gevlucht was, begon hij onmiddellijk aan een dagenlange zoektocht. Wanneer hij haar uiteindelijk aan de rand van het water aantrof, was het al veel te laat. Minna stierf van uitputting in de armen van haar geliefde. Stromberg maakte vervolgens een dam en begroef zijn liefde in de bedding van het water. Daarna liet hij het water weer de vrije loop.

Om Minna te gedenken plaatste Stromberg op de oever van het water een rots met daarop het opschrift ‘MINNA-WATER’. Later zou op deze plaats de Poertoren gebouwd worden, die nog steeds uitkijkt over het Minnewater. Uit deze tragische legende ontstond het bijgeloof dat wie met zijn geliefde over de Minnewaterbrug wandelt eeuwige liefde zal vinden. Of je dat mag geloven, valt te betwijfelen. Maar proberen kan zeker geen kwaad!

Zwanen spotten

Hoe dan ook is het Minnewaterpark een fijne locatie voor een zonnige picknick of een romantische wandeling in de natuur. Je vindt er ook het prachtige kasteel Della Faille en het begijnhof Ten Wijngaerde vind je op slechts een boogscheut van het park. Het Minnewater is trouwens ook de thuis van de bekende Brugse zwanen. Redenen genoeg om je reisgenoot bij de hand te nemen voor een ontdekkingstocht in dit wondermooie deel van Brugge!

Meer ontdekken in Brugge?

We raden deze bezienswaardigheden aan, of je nu voor de eerste of de zoveelste keer naar Brugge komt. Hier geraak je nooit op uitgekeken!